Dwarslopers Dialogen

Samen met Antropia en de Vrije Hogeschool organiseert Optimist Media (Dieper Duiken) vanaf september een nieuwe reeks gespreksavonden met telkens een bijzondere gastspreker.

We weten het al lang: We leven in een wereld van complexiteit in al haar facetten: globalisering, dynamiek, snelheid en intensiteit.

De roep om mensen die verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen in een samenleving die er heel anders uitziet dan die van de twintigste eeuw wordt steeds meer merkbaar. Recente ontwikkelingen in de wetenschap, technologie en de wereldwijde economie dwingen ons opnieuw na te denken over onze relatie tot de wereld, tot elkaar, en tot onszelf. Al deze ontwikkelingen dwingen ons op nieuwe manieren na te denken over ecologie, identiteit, over de planeet en het onderscheidende kenmerk van menselijk- en ander leven.

Het besef groeit dat we niet op de een of andere manier superieur zijn aan het bestaan en aan het gehele ecosysteem. We staan er niet boven, of buiten; we zijn niet willekeurig; we zitten erin en we maken er onderdeel vanuit. Daarbij zijn we genoodzaakt om de betekenis te onderzoeken van complexe vraagstukken zoals klimaatverandering, wereldwijde kapitaal- en bevolkingsstromen, en de ecologische problematiek. Al deze grote transformaties dwingen ons tot een herbezinning op de toekomst: op wie wij zijn en willen zijn in relatie tot de wereld, tot elkaar en tot onszelf. In de Dwarslopers Dialogen gaan we met elkaar in gesprek. 

Op donderdag 14 december 2023 is dat Gert-Jan Mellink van Extinction Rebellion, over ‘Vrijheid en het systeem’. Moderator die avond is Merel Deelder van de Vrije Hogeschool.

Extinction Rebellion is een gedecentraliseerde, internationale en politiek onpartijdige beweging die geweldloze directe actie en burgerlijke ongehoorzaamheid gebruikt om regeringen te overtuigen rechtvaardig te handelen in de klimaat- en ecologische noodsituatie. 

Extinction Rebellion bestaat uit mensen uit alle hoeken van het land, van verschillende leeftijden en achtergronden. Wat ons bindt is een diepe zorg om de klimaat- en ecologische crisis en het leven op Aarde. Wij zijn grootouders, ouders en kinderen die deel uitmaken van een internationale beweging die strijdt voor een leefbare en rechtvaardige planeet. 

Alle info

Datum: De avond met  

Gert-Jan Mellink is op donderdag 14 december.

Locatie:  Cultuur- en Congrescentrum Antropia. Hoofdstraat 8, Driebergen (naast NS-station Driebergen-Zeist).

Inloop: 19.00 uur. De avond duurt van 19.30 - 21.30 uur.

Kosten: € 15,00 (inclusief btw) en een drankje na afloop.